Dünya Gıda Programı ya da orijinal adıyla Wood Food Programme (WFP) basit bir açlık istatistikleri yayınlıyor: http://www.wfp.org/hunger/stats
İstatistiklerin başında, açlığın tek başına, AIDS + Tüberküloz + Malarya’nın sebep olduğu ölümlerden daha çok ölüme sebep olduğuna vurgu yapılıyor. Ardından gelen 10 maddelik dünya gerçekleri ise şöyle:
1) 805 milyon kadar insan sağlıklı bir şekilde yaşamını devam ettirecek şekilde beslenemiyor. Bu, dünyadaki her 9 kişiden 1’i anlamına geliyor.
2) Açlık en fazla gelişmekte olan ülkelerde görülüyor. Bu ülkelerin toplam nüfusunun %13,5’i yetersiz besleniyor.
3) Açlığın en fazla olduğu kıta Asya, dünyadaki tüm açların 2/3’ü burada. Son yıllarda güneyde açlık azalsa da Asya’nın batısında açlık yavaş yavaş artmaya devam ediyor.
4) Sahraaltı Afrika ise, sayıca değilse de yoğunluk yönünden açlıkta birinci. Buradaki her 4 insandan 1’i yetersiz besleniyor.
5) Her yıl gerçekleşen 0-5 yaş arası çocuk ölümü sayısı 3,1 milyon, bu ölümlerin %45’inden yetersiz beslenme sorumlu.
6) Gelişmekte olan ülkelerdeki yaklaşık toplam sayısı 100 milyon çocuk ele alındığında, her 6’sından 1’inin yetersiz beslendiği görülüyor.
7) Dünyadaki çocukların 1/4’ünün gelişimi beslenmeye bağlı olarak olumsuz etkilenmiş, gelişmekte olan ülkelerde ise bu oran 1/3.
8) Eğer kadın çiftçiler de kaynaklara erkekler gibi erişebilseydi, dünyadaki açlığın 150 milyon kişi kadar düşebileceği tahmin ediliyor.
9) Gelişmekte olan dünyada, ilkokul çağındaki 66 milyon çocuk açlık tehdidi altında. Sırf Afrika bu sayının 23 milyonunu barındırıyor.
10) WFP, bu 66 milyon çocuğun tamamının yeterli beslenmesini sağlamak için, her yıl 3,2 milyar Amerikan dolarını gerekli görüyor.